A nemzeti park területén lévő tanösvények bejárását elsősorban diákcsoportok, táborozók, túrázók számára ajánljuk.

Fürkész-ösvény (Jósvafő) - narancssárga jelzés
A játékos, szórakoztató túraösvény állomáshelyeit jelölő táblák mindegyikén egy fürkészdarázs mesefigura-a tanösvény logója-buzdít a természetben található tárgyakkal, jelenségekkel összefüggő szórakoztató feladat elvégzésére, vagy egy kis játékra. A feladatok a jelenségek, növények, állatok alaposabb megfigyelését, a természeti környezet sokoldalú megtapasztalását, árnyaltabb természetszemlélet kialakítását szolgálják. Az útvonal bejárása 1,5-2 órát vesz igénybe, főként óvodás-és általános iskolás csoportoknak, illetve családoknak ajánljuk.


[Helyi] furkesz_200.jpg

 

Baradla tanösvény (Aggtelek-Jósvafő) - sárga jelzés
1983-ban létesült az Aggteleki Nemzeti Park legrégebbi és egyben leglátogatottabb tanösvénye. A Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő, a fedett és a nyílt karszt határán kanyargó 7,5 km-es felszíni túraútvonalon a terület természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az ösvény mentén 18 db tájékoztató tábla található. Időigénye kb. 3 óra.

Bővebb leírás

 

Tohonya-Kuriszlán tanösvény (Jósvafő) - sárga jelzés
A tanösvény az ANP tízéves fennállása alkalmából, 1995-ben létesült. A közel 9 km-es, kb. 250 m szintemelkedésű körtúra a látogatók számára komplex módon mutatja be a karszt földtani, botanikai, zoológiai, tájhasználati és tájtörténeti értékeit. A túra két körből áll, amely egy hosszabb (kb. 6 óra) útvonalként, valamint két különálló (kb. 3-3 óra) kirándulásként is bejárható. A tanösvény mentén látható hazánk egyetlen állami tulajdonú, több mint 80 lóból álló hucul ménese. Útvonalán 20 bemutatóhely található. Időigénye: kb. 6 óra.

 

Borz tanösvény (Szin-Szelcepuszta)
A 2001-ben kiépített tanösvény célja, hogy a természeti értékek mellett a területen folyó erdő- és vadgazdálkodással, jellegzetes erdőtípusokkal, az erdők gazdag élővilágával kapcsolatos ismeretek elsajátítására ösztönözze a látogatókat. A 2,8 km-es tanösvény 15 információs táblával ellátott megállóhelyet érint. Kirándulásvezető füzet az Északerdő Rt. Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóságán szerezhető be. (3761 Szin, Szabadság u. 84. Tel.: 48/564-510).

 

Szádvár tanösvény (Szögliget)
A 4,5 km-es tanösvény kiinduló és egyben végpontja a Szalamandra Ház. Önálló jelzése nincs, meglévő turistaútvonalakon, ill. jelölés nélküli erdei utakon halad. Az elágazási pontokat nyilak jelzik. A sajátos karsztos felszínen egyaránt megtaláljuk a hegyvidéki, a mediterrán, a kontinentális erdőssztyepre jellemző fajok képviselőit. Itt található a térség egyik legjelentősebb kultúrtörténeti értéke, a romjaiban is impozáns látványt nyújtó Szádvár.

[Helyi] szadvar_tanosveny,_szogliget_200.jpg [Helyi] szadvar_tanosveny2_200.jpg

 

Zöld határ tanösvény (Aggtelek – Domica) narancssárga jelzés, 7 km; 4-5 óra
Az „Év Vidéke” program keretében létesült tanösvény a térség első, határon átnyúló túraútvonala. A Baradla-Domica Barlangrendszer aggteleki és domicai bejáratát köti össze. Útvonala és tematikája az európai Natura Trail kritériumai és ajánlásai alapján került kijelölésre. A terület természeti sajátosságainak, növény- és állatvilágának, az ember és természet kölcsönhatásainak bemutatása mellett az állomáshelyek játékos „feladványai” természeti környezetünk közvetlen, élményszerű megtapasztalását teszik lehetővé.

Bódva-völgyi tanösvény (Perkupa) 2 km, 1,5 óra

Időszakos tanösvény, amely a Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi tábor ideje alatt (szept. 1-okt. 26.) látogatható. A perkupai vasútállomás melletti Bódva-híd utáni első földúttól induló tanösvény a táborba vezet.
A Bódva-völgy Észak-Magyarország egyik jelentős ökológiai folyosója, azaz olyan hosszan elnyúló terület, amely lehetővé teszi a fajok vándorlását. A tanösvény bemutatja a folyóparti élőhelyeket, valamint az emberi tevékenység tájra gyakorolt hatását, megismerhetjük a terület jellegzetes növény- és állatfajait. Minden évben tábla készül az adott év madarának kijelölt madárfajról, életmenetéről, érdekes szokásairól.

 

Határjárás tanösvény (Gömörszőlős) 5 km, 4 óra
Fő témája a hagyományos gazdálkodás és a biológiai sokféleség összekapcsoltságának bemutatása. A tanösvényt végigjárva megismerkedhetünk a máig meglévő extenzív gazdálkodási formák segítségével megőrződött tájképi sokféleséggel. Láthatjuk a gazdálkodás felhagyása után tapasztalható természetes leromlási és megújulási folyamatokat is.

 

Füzes tanösvény (Bódvalenke) 2 km; 2 óra
A bódvalenkei Füzes tanösvény csodálatos kirándulásra hívja az ide látogatókat. A tanösvény a Komjátiból Bódvalenkére bevezető műút alatt megbúvó földtani feltárástól indul, amely több millió év történetét rögzíti. A triász korban itt hullámzó tenger mélyebb medencéjében létrejött mészkő titkait a geológusok fejtették meg. Beljebb a táj régmúlt időket idéz fel: a láp mesél arról, milyen lehetett a Bódva folyó völgyének élővilága a folyószabályozások és vízrendezések előtt. A tanösvény a Freskófaluba vezet, ahol a látogató az európai roma festészet nagyszerű, monumentális tárlatát tekintheti meg a házfalakon.

 

 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.