Barlangtúrák a Szlovák-karszt Nemzeti Parkban

Jaskyňa Domica – A Domica-barlang

A Domica-barlang a Baradla-Domica-barlangrendszer szlovákiai része. Az ősember barlangjaként is szokás emlegetni, hiszen már az i. e. negyedik és ötödik évezredben lakott volt. A barlangot Ján Majko fedezte föl 1926-ban. Föld alatti termeinek találó elnevezései (Misztériumok-terme, Indiai pagodák-terme vagy Római-fürdő) rendkívüli látványosságokat sejtetnek. A barlang látogatói számára remek élményeket tartogat a föld alatti Styx folyócskán tett csónaktúra.

 

Gombasecká jaskyňa – Gombaszögi-barlang

Mikroklímájának rendkívül jótékony gyógyhatása van, légúti megbetegedéseket gyógyít. Az 1955-ben a látogatók számára is megnyitott barlangot 1951-ben Herényi László, Viliam Rozloľník rozsnyói barlangászok és társaik fedezték föl. A barlang gazdag cseppkődíszei közül talán a leglátványosabbak a 2-3 méter hosszúságot is elérő 2-3 mm vastagságú mészkő csövecskék, az ún. szalmacseppkövek.

 

Silická µadnica – Szilicei-jégbarlang

A barlangszakadék Rozsnyótól (Roľňava) 17 km-re, a Szilicei-fennsíkon fekszik. Bár maga a barlang nem látogatható, mégis érdemes felkeresni. Bejárata előtt ugyanis egész évben megmarad a jég. Az eljegesedés idejét 2000 évvel ezelőttre becsülik, tehát kb. időszámításunk kezdetére. A bejárathoz kiépített lépcsőn juthatnak le a turisták. A barlang Szilice (Silica) községből, a parkolóból induló kijelölt turistaúton közelíthető meg.

 

Ochtinská aragonitová jaskyňa – Ochtinai- (Mártonháza) aragonitbarlang

A barlang a Hrádok-hegy északi lejtőjén található, védett nemzeti természeti kincs. Az Ochtinai-barlangot 1954-ben kutatóaknát mélyítő bányászok fedezték föl, véletlenül. Leglátványosabb részei a Márvány- és a Tejút-terem, valamint az Aragonit Szív. A világon egyedülálló barlang falait a gravitáció törvényére fittyet hányó, mesés alakzatok – rózsák, szerteágazó spirálok és fűcsomószerű képződmények – borítják.

 

Jasovská jaskyňa - Jászói-barlang

Ez az őskorban lakott, fontos régészeti és őslénytani lelőhelyként is számon tartott barlang már a középkorban széles körben ismert volt. A közeli Jászói Apátság szerzetesei 1846-ban tették látogathatóvá a barlangot. A Jászói-barlang cseppkövei leginkább monumentalitásuk miatt különlegesek.

 

Dobšinská µadová jaskyňa - Dobsinai-jégbarlang

A világon egyedülálló Dobsinai-jégbarlang Európa egyik legismertebb barlangja. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területén található Dobsina (Dobšiná) és Poprád (Poprad) között, 36 km-re Rozsnyótól (Roľňava). Ez az egyik legjegesebb jégbarlang a világon. Jégpadlói, jégzuhatagai, monumentális jégoszlopai és jégsztalagmitjai lenyűgözőek. A barlangot 1870-ben fedezték fel, a nyilvánosság számára 1871-ben nyitották meg. Elektromos világítását a világon az elsők között, már 1887-ben ki építették. A bejárathoz egy 470 m hosszú tanösvény vezet.

 

Krásnohorská jaskyňa –Várhosszúréti Buzgó-barlang

Szlovákia egyik legszebb barlangja Rozsnyó (Roľňava) közelében, Várhosszúréten (Krásnohorská Dlhá Lúka) található. Rozsnyói barlangászok fedezték fel 1964-ben. A klasszikus cseppkődíszítésen kívül a barlangban különböző excentrikus formák is találhatók. Legérdekesebbek közülük a karfiol alakú formák, melyek más ismert barlangban nincsenek. A túra a Rozsnyói Barlangászok Cseppkövéhez, Európa legmagasabb (32,6 m) sztalagmitjához vezet.

A föld alatti világot tapasztalt barlangász-túravezetők segítségével fedezhetik fel az érdeklődők. A látogatáshoz barlangász felszerelést biztosítunk. A barlang 1100 m hosszú. Egy kb. 450 m hosszú szakaszán fából készült hidak vannak, melyek egy föld alatti patak fölött vezetnek. A túrázók kötélhíd segítségével két föld alatti tó felett is elhaladnak. A kötélhidakon a közlekedés nem nehéz, mégis felejthetetlen élményt kínál.

 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.