Domica és környéke tanösvény (Náučný chodník Domica a okolie) zöld ferde vonal; 4,5 km

A domicai barlangbejárattól induló útvonalon öt megálló található a következő témájú tájékoztató táblákkal: Gömör-Tornai-karszt, Domicai-barlang, Állat- és növényvilág, Geológia és geomorfológia, Mezőgazdaság. Az útvonal áthalad a Domicai-karrmező Nemzeti Természetvédelmi Területen, fő látványosságai a karrmezők, szakadékok és barlangok. A tanösvény a Magyarországra is átmenő Zöld határ tanösvényhez csatlakozik.

 

Szádelői-völgy tanösvény (Náučný chodník Zádielska tiesňava) zöld ferde vonal, 5km, 400 m szintkülönbség, 4-5óra

A Szádelői-völgy bejáratától induló tanösvény megismerteti a látogatókkal a Szlovák-karszt keleti részének természeti viszonyait. A tanösvényt történelmi, természettudományos és tájvédelmi szempontok alapján létesítették. Az útvonalon a következő témájú tájékoztató táblák találhatók: Szádelői-völgy, Geomorfológia, Növényvilág, Állatvilág, A fennsík gazdasági hasznosítása, Szádelő az ókorban, Karrmezők, Erdők. Az útvonal a Szádelői-völgy Természetvédelmi Területen halad keresztül. A Szádelői-fennsíkra való fel- illetve lejutás erőnlétet és fokozott figyelmet igényel. A tanösvény legérdekesebb részei közé tartozik a Szádelői-völgy, mely legkeskenyebb részén csak 10 m széles és a Blatnica-patak fennsíkba való bevágódásával keletkezett.

 

A Szlovák-karszt barlangjai – világörökség tanösvény (Náučný chodník Jaskyne Slovenského krasu – svetové prírodné dedičstvo) külön jelzése nincs, 800 m, 45 perc

A festői környezetban található tanösvény Várhosszúrétről (Krásnohorská Dlhá Lúka) a Buzgó-barlanghoz (Krásnohorská jaskyňa) vezet, ahonnan szép kilátás nyílik a Krasznahorkai-várra (Hrad Krásna Hôrka). Elhalad a Szent Szűz Mária Kápolna és a vízimalom mellett. A megállókon elhelyezett táblák bemutatják a Szlovák-karszt Nemzeti Park Világörökség listán szerepelő legjelentősebb barlangjait, és kutatásuk történetét.

 

 

 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.