Hadik kastély

Tornanádaska, Kossuth út 1.
Nyitva tartás: Csoportoknak bejelentkezéssel. A park szabadon látogatható.

Tornanádaska községben találhatjuk a középkori eredetű kastélyt, mely a XVIII-XIX. században érte el neobarokk stílusú mai formáját.

A domboldalban épült, ma U alaprajzú kastély középrésze foglalja magában a középkori épületet, az alagsorban nagyméretű dongaboltozatos teremmel. A középkori falakra az 1790-es években a gróf Gyulay család építtetett barokk stílusú épületszárnyat: emelettel, árkádos oldalfolyosóval bővítették, és manzárdtetővel fedték be.

A gróf Hadik család 1890-ben bővítette ezt a nyugati szárnnyal (földszintjén kocsiáthajtóval), a régi és az új épületszárny csatlakozásánál az udvarszegletben négyzetes torony is épült. A belsőben változatos terek és a faburkolatú lépcsőház őrzi a XIX. század emlékét. Mint egy második emeletnyi magasságban kettős, domborműves kő címerpajzsok örökítették meg a birtokos gróf Gyulay- és gróf Hadik családok - mint építtetők - emlékét.

A kastélyban kisegítő iskola és nevelőotthon működik.

Külön figyelemre méltó a kastély héthektáros parkja természetvédelmi terület, mely része az Aggteleki Nemzeti Parknak. A nagy kertművészeti értéket képviselő parkot az ENSZ műemléki szervezete (ICOMS) is nyilvántartja.

A karsztos területen található parkot Hadik János alakította ki. Évekig tartó fuvaroztatással tudták csak termőfölddel feltölteni a kastélyt övező területet. Az egykori tulajdonos a növények beszerzéséhez távoli világrészeken keresett kapcsolatokat, a park építéséhez pedig a kertművészet kiválóságait, svájci és német szakembereket kért fel. Távoli vidékek ritka örökzöld és lombhullató fáit, cserjéit úgy telepítették, hogy – helyenként – csoportosan meghagyták az őshonos növényeket is. 1890-től napjainkig több mint 200, felbecsülhetetlen értékű külföldi faj akklimatizálódott. Az őshonos fajok hatalmas példányain kívül említésre méltó a piramis alakú mamutfenyő, a hemlock fenyő és a kaukázusi jegenyefenyő, valamint a szürke, kék, zöld magtermő duglászfenyő csoport.

A park területének nagyobb része az angol kertészet stílusjegyeit hordozza. A kastély előtere és belső díszudvara a – szabályos mértani formákat megvalósító – francia kertészeti irányzatokat tükrözi.

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.