Béke-barlang

A barlang a bejárati szakasz kivételével - nincs kiépítve, ill. kivilágítva. A túrához minden résztvevőnek akkumulátoros lámpát biztosítanak. A Béke-barlang ún. "vizes barlang". A túra során fel kell készülni arra, hogy az út jórészét derékig érő vízben kell megtenni. Megfelelő öltözék és váltóruha a kihűlés, megfázás elkerülése érdekében ajánlott! A túrán résztvevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő.

A barlangtúrák a Baradla-barlang aggteleki bejáratától indulnak, ahonnan a túrázók gyalogtúrával mennek a Béke-barlang bejáratához.
A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkőzászlók és drapériák, valamint lépcsőzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak között vezet a Kötélhágcsós-szifonig, érintve a Narancszuhatagot és a Vörös-termet.
A Béke-barlang levegőjének gyógyhatását hamar felismerték, s az országban elsőként 1965-ben gyógybarlanggá nyilvánították. A légúti megbetegedésben szenvedők gyógykezelését kezdetben a főág aggteleki szakaszában végezték. Ma már ez a tevékenység a Jósvafő feletti hegyoldalba (Kőhorog) létesített táróból megközelíthető, erre a célra lezárt szakaszon végzik.

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.