Rákóczi-barlang

A bejárat a volt Esztramosi kőbánya területén található, és  megközelítése  bányatárón lehetséges. Ezért az itt történő közlekedés körültekintést igényel. Képződményeinek gazdagsága, forma- és színvilága, tavainak csillogó, zöld színű víztükre nem mindennapi látványt nyújt.

A barlangba egy mesterséges tárón át jutnak be a látogatók, és a séta során vaslétrák, hidak segítik a közlekedést a barlangi járatokban. Az 1 órás túra 400 méteren vezet végig.
A barlangot célszerű túraruhában látogatni, annak ellenére hogy a teljes barlangszakasz kiépített, mivel jó esély van arra hogy kissé összesározódik az ember.
A túrán résztvevők maximális létszáma a barlangvédelem betartása érdekében 8 fő.
Azonos időben a barlangban túrázó csoportok száma 1.

A Rákóczi-barlang az Esztramosi bánya 7-es szintjén, 170 m tszf. magasságban húzódó, elágazó táróból nyílik. Hasadékát érckutató táró hajtása során harántolták. A bányászok kezdetben jelentős mennyiségű kőzettörmeléket eresztettek a mélyben húzódó tó vizébe, aminek eredményeként a barlang víz alatti szakaszainak kutatása körülményessé vált. A barlang első szakaszának bejárására és térképezésére 1958-ban került sor. A további járatok feltárását, valamint a két tó kiterjedésének felderítését 1964-ben végezték el. A barlang teljes ismert hossza 218 méter, függőleges kiterjedése 79 m. Legjellemzőbb formái a magasba nyúló kürtők, és az üstös oldások. Az üregrendszer teljes felületét gazdagon borítják a képződmények. A különböző színű és formájú cseppkövek mellett változó méretű szegfűkalcitok, borsókő változatok láthatók. Az érdekességet a különböző típusú képződmények egymásra rakódása növeli. A barlang hazánk egyik legszebb képződményekkel rendelkező barlangja.

Túraindulás:
Április 1.-től szeptember 30.-ig október minden szombatján 9-17 óráig; október 1.-től március 31.-ig 9-16 óráig óránként indulnak túrák.
Belépő a barlang bejáratánál lévő jegypénztárban váltható.
Jegyár: 3 500 Ft/fő, kedvezményes 1750 Ft/fő
Érdeklődni lehet: 0648/350-011, ill. 0648/506-009

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.