Területe: 31,16 km2
Lakosság: 235 fő
Polgármester: Restyánszki Gábor
Jegyző: dr. Takács András körjegyző
Polgármesteri Hivatal:
3753 Abod, Magyar út 42.
Tel.: 48/461-201
Fax: 48/461-201

www: abod.fw.hu
E-mail: pmhabod [a] freemail.hu
Az e-mail címekben a [a]-t kérjük cserélje ki @-ra a levél elküldése előtt. Erre a levélszemét (spam) elkerülése miatt van szükség. Megértését köszönjük!

Település rövid leírása (története):
Abod a Nyugati-Cserehát területén fekszik. A településnek ma is több tanyája van (Királykút, Kiss tanya, Görög tanya, Ivancsó tanya). A települést kettévágó Abod patak Királykútról ered, ahol is Mátyás király a fekete serege élén jó vizet ivott, innen a névadás, Királykút.
Abod már korán előfordul írott forrásainkban, noha Abád név alatt, ami valószínűsíti, hogy az Aba nemzetségtől kapta az elnevezést, s az Abagd kicsinyítő képzős alakja. Temploma, mely a XIII. században – a hagyomány szerint – Szent Miklós tiszteletére épült, ma református templom. A faluban idegenforgalmi nevezetesség egy XVIII. századi görög katolikus templom, egy XIII. századi református templom valamint egy tájház működik. A csereháti dombság ezen részén nagyon sok gyógynövény található. Több, mint húsz lápos terület található a községben, amely az Aggteleki Nemzeti Park szigorúan védett területéhez tartozik. A térség egyik lehetősége a szabadidő-turizmus. A dombos táj lehetőséget biztosít a lovaglás, a kerékpározás számára. Kialakulóban van a falusi turizmus, az elnéptelenedő házakat sorra vásárolják fel falusi nyaralónak. Az utóbbi időben egyre több külföldi választja lakhelyéül a békés és csendes települést.

 

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.