Területe: 56,84 km2
Lakosság:  10 983 fő
Polgármester: Molnár Oszkár
Jegyző: Vártás József
Polgármesteri Hivatal:
3780 Edelény, István király útja 52.
Tel.: 48/524-100
Fax: 48/524-104

www: www.edeleny.hu
E-mail: edelenyph [a] edeleny.hu
Az e-mail címekben a [a]-t kérjük cserélje ki @-ra a levél elküldése előtt. Erre a levélszemét (spam) elkerülése miatt van szükség. Megértését köszönjük!

Település rövid leírása (története):
Edelény a borsodi tájak egyik legszerencsésebb pontján helyezkedik el, a Bódva folyó hirtelen kiszélesedő völgyében, Miskolctól 25 kilométerre. A térség kereskedelmi és szellemi-kulturális központja, lakosainak száma közel 11 ezer. A város három község összevonása révén keletkezett. 1950-ben a megye névadó települését, Borsodot, majd 1963-ban Finkét csatolják Edelényhez: 1986-ban kapja városi rangját.
A Bódva nagyon szép "völgyi folyosója" a régi időkben a hadak útja, békés időben kereskedelmi út volt. A Bódva szurdokában Borsod vára állt őrséget az ősi időkben, Edelény a Bódva hídjai felett rendelkezett, de első okleveles említése csak 1299-ben történik.
A város gazdasági szerkezetét hosszú évtizedeken át a szénbányászat és a mezőgazdaság határozta meg. A bányákat azonban 1995 augusztusában bezárták, a nagyüzemi termelés helyett mezőgazdaságára a saját célra termelő szőlő- és gyümölcstermesztés a jellemző.
Az Aggteleki Nemzeti Park világhíres barlangjaihoz a városon keresztül vezet a főútvonal. A városkörnyékhez tartozik a szelíd lankák között keletre megbúvó, aprófalvas Cserehát, hamisítatlan falusi hangulatával: a ma még nyugaton kevésbé ismert romantikus Galyaság. Szlovákia felé a tornanádaskai és az aggteleki határátkelő biztosítja a forgalmat.

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.