Területe: 12,34 km2
Lakosság: 100 fő
Polgármester: Bencs Sándor
Jegyző: dr. Vaktor László megbízott jegyző
Polgármesteri Hivatal:
3786 Irota, Petőfi Sándor út 66.
Tel.: 48/349-004
Fax: 48/349-004

www: www.menet.hu/irota/
E-mail: -
Az e-mail címekben a [a]-t kérjük cserélje ki @-ra a levél elküldése előtt. Erre a levélszemét (spam) elkerülése miatt van szükség. Megértését köszönjük!

Település rövid leírása (története):
A község a Cserehát szívében, dombokkal, erdőkkel körülvett területen fekszik, érintetlen természeti környezetben. A településre tökéletesen ráillik a Cserehát mottója: „Ahol a csend még hallható!”
Első adat a település fennállásáról a XV. század legvégéről való. Sem ekkor és a későbbiek során nevének írásmódja nem változott: Irotha, Irota. Először Therézi László birtoka volt, majd a XVI. század elején a Vajaik kezébe került. A falut a török elpusztította, ebben az időben csak mint pusztát említik. Ezután a Rákócziak birtokolják. A szatmári békekötés után a kincstár lefoglalta, majd gróf Illésházi Miklós kancellárnak adta. A XVIII. században nagyobb arányú szláv betelepülés vette kezdetét. Több falusi vendégház, erdei iskola és kézműves ház is van a településen, melyek alkalmasak jelenleg is a falusi turizmus igényeinek kielégítésére. Kirándulási lehetőség a 340 m magas „Kecskepad”.

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.