Területe:  19,4 km2
Lakosság: 931 fő
Polgármester: Molnár Zoltán
Jegyző:  Vécsei Vilmos körjegyző
Polgármesteri Hivatal:
3756 Perkupa, Kossuth Lajos u. 12.
Tel.: 48/462-001
Fax: 48/562-201


E-mail: pszvk [a] t-online.hu
Az e-mail címekben a [a]-t kérjük cserélje ki @-ra a levél elküldése előtt. Erre a levélszemét (spam) elkerülése miatt van szükség. Megértését köszönjük!

Település rövid leírása (története):
A 900 lakosú település neve az ószláv Perekov – keresztárok, földhányással – szóból származik. Az Árpád-korban a Thekus ispántól származó Tornai és Szalonnai családok birtokolták. 1399-ben 18 lakott jobbágytelek és kőtemplom volt a faluban.
1562-ben a török felégette a falut; a lakosság nagy részét elhurcolták vagy megölték. Nagyon kevesen tudtak elmenekülni a közeli erdőkbe.
A későbbi századokban sok ügyes kezű mester vállalt az ország különböző pontjain munkát kastélyok, templomok, kúriák építkezésein. Itt ismerkedtek meg a korabeli stílusok díszítő elemeivel, melyeket aztán előszeretettel alkalmaztak otthoni építkezéseik során is. Ügyesen vegyítették a népi hagyományokat a megtanult új stílusjegyekkel, melyeket felfedezhetünk a falu régi parasztházain (Barokk, copf, klasszicista és népi díszítő elemek). A Varbóc felé vezető út mentén, a patakmedret átívelő régi kőhidak érdemelnek figyelmet.
Református temploma – középkori alapokon – 1800-ban készült el. A római katolikus templom 1875-ben épült. A község közelében működött az ország egyetlen gipszbányája és a híres rakacai szürke mészkövet is feldolgozó díszítőkő-üzem.
A falu és a mellette fekvő Éger-völgyi ifjúsági tábor kiváló kiindulópont az Aggteleki Karsztot, a vadregényes Telekesi-völgyet felkereső gyalogtúrákhoz. Itt született, és itt talált örök nyugalomra Kalász László (1933-1999) József Attila díjas költő.

 

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.