Területe: 18,99 km2
Lakosság: 875 fő
Polgármester: Kiss Béla
Jegyző: Nagy István
Polgármesteri Hivatal:
3825 Rakaca, Petőfi út 92.
Tel.: 48/456-002
Fax: 48/556-201


E-mail: rakaca.onk [a] freemail.hu
Az e-mail címekben a [a]-t kérjük cserélje ki @-ra a levél elküldése előtt. Erre a levélszemét (spam) elkerülése miatt van szükség. Megértését köszönjük!

Település rövid leírása (története):
A belső Cserehát területén, a Rakaca és a Viszló-patak völgyében található a község. A Rakaca-patak neve egy 1249. évi határjárási jegyzőkönyben szerepel. A 15. században a területének nagy része a tornai uradalomhoz tartozott, majd a 17. század közepéig a Rakaczai család volt a birtokos. A török előtt meghódolt, majd a magas adóterhek elől lakosai elmenekültek.
Szlovák és ruszin telepesekkel népesült újra. A beköltözők magukkal hozták vallásukat, a görög katolikus hitet. 1721-ben templomot is építettek a korábbi fakápolna helyett. A mészkő szirten épült fel a nagyméretű görög katolikus csarnoktemplom. A 19. század végén készült a belső berendezés, a freskók és az ikonosztázion. A település határában több helyen foglalkoztak mészkőbányászattal. Az itt található szürke kristályos mészkövet épületek díszítésére használják. A községen áthalad a "Cserehát Turistája" piros jelzésű túraútvonal. Rakaca körjegyzőségi székhely.

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.