Területe: 53,56 km2
Lakosság: 4.349 fő
Polgármester: Szaniszló János
Jegyző: Vidó György
Polgármesteri Hivatal:
3752 Szendrő, Hősök tere 1.
Tel.: 48/460-026 46/560-506
Fax: 48/560-508

www: www.szendro.hu
E-mail: vosze [a] szendroph.t-online.hu
Az e-mail címekben a [a]-t kérjük cserélje ki @-ra a levél elküldése előtt. Erre a levélszemét (spam) elkerülése miatt van szükség. Megértését köszönjük!

Település rövid leírása:
Szendrő Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, a Bódva-völgy "kapujában" fekvő település. Neve először 1312-ben bukkan fel írásos emlékekben, azonban bizonyított Árpád-kori eredete.

Első várát 1355-ben említik először. A XV. században már állt a várhegyen  a védművekkel kiépített felsővár is, melynek hadászati szerepe és jelentősége a XVI. században – Eger eleste után erősödött meg igazán. Ekkortól a végvárrá vált erődítmény Abaúj és Borsod biztonságának kulcsa lett.
Szendrő felemelkedése a szendrői vár hadászati szerepének növekedésével volt összhangban.
Volt mezőváros, 1612-1660 között volt vármegyeszékhely, 1613-1908-ig pedig járásszékhely is. Az 1900-as évek társadalmi, politikai folyamatainak eredményeként fokozatosan elveszíti központi szerepét és városi rangját.  1971-es nagyközséggé nyilvánítását követően élénkült meg ismét a szellemi élet, kiépült a település térségi feladatokat ellátó intézményhálózata és tovább erősödött gazdasági irányító szerepe. Ennek köszönhetően 1996-ban ismét városi rangot kapott.

A közigazgatásban, közoktatásban, kereskedelemben, közlekedésben betöltött központi szerepe és fenntartott intézményei révén körzetközponti szerepet tölt be.
Szendrői központú intézményfenntartói társulásban működik az Általános Iskola, a Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda, a Városi Szociális Szolgáltató Központ gyermekjóléti és családsegítői szolgálata. Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény működési területe 6 település.
 A térség lakosait látja el a Tűzoltóság, a szendrői átmeneti gondozóház , a központi orvosi ügyelet, a Közművelődési Központ és Könyvtár Mozgókönyvtári szolgálata.
Fokozatosan bővülnek az önkormányzat hivatalának államigazgatási feladatai. Jelenleg 11 településre, 10.000 lakosra kiterjedően ellátja a gyámhivatali, elsőfokú építéshatósági és okmányirodai feladatokat.
A gazdaságban központi szerepet tölt be a Szendrő és Vidéke Takarékszövetkezet, a Szendrő és Vidéke ÁFÉSZ, az Alufix SZEFÉM Kft.

A szép természeti környezet, a történelmi emlékek, a kulturális programok hazai és külföldi vendégeket vonzanak városunkba.
Hagyományos programok: Vitézlő Túra, Szendrői Napok, Megyei Mazsorett Találkozó, Várbarátok Napja, Őszi Fesztivál.

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.