Területe: 34,75 km2
Lakosság: 771 fő
Polgármester: Tóthné Mihalik Katalin
Jegyző: Vécsei Vilmos körjegyző
Polgármesteri Hivatal:
3762 Szögliget, Kossuth Lajos út 57.
Tel.: 48/465-046
Fax: 48/465-046

www: www.szogliget.hu
E-mail: szogliget.onkormanyzat [a] t-online.hu
Az e-mail címekben a [a]-t kérjük cserélje ki @-ra a levél elküldése előtt. Erre a levélszemét (spam) elkerülése miatt van szükség. Megértését köszönjük!

Település rövid leírása (története):
Szögliget község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Aggteleki Nemzeti park területén helyezkedik el ott, ahol a Ménes patak utat tört az Északi-középhegységben. A települést a 27-es főútról letérve a Bódva-völgyétől északi irányban közelíthetjük meg. A falu, mint ahogy azt a neve is mutatja, igazi liget, hiszen a völgykatlanban megbúvó települést három irányból dús növényzettől ékes magas hegyek veszik körül és csak a negyedik irányban elhelyezkedő lankás dombok között vezető úton lehet megközelíteni. Szögliget messze földön híres vendégszeretetéről, az itt élő emberek hagyományőrzéséről, jó lelkületéről.
A környező karszthegyek rengeteg barlangot, víznyelőt rejtenek, oldalukban kristálytiszta vizű karsztforrások fakadnak, ivóvízzel ellátva a térség településeit. A település közepén bővizű langyos források fakadnak ( Taploca - melegvíz ), melyek vize télen sem fagy be. A község határában a Ménes-patak völgye fölött emelkedő 460 m magas sziklás hegycsúcson ma is állnak a Szád-vár romjai, mely vár fénykorában a Miskolcról Kassára vezető Bódva-völgyi utat őrizte.
A várhegy északnyugati részén korábban Szögligethez tartozott Derenk romközség. A falu 110 házát azonban Horthy Miklós leromboltatta, mert összefüggő vadászterületet akart itt létrehozni. Ma a falu romjai közt az innen elszármazottak évente országos jelentőségű búcsút szoktak tartani. Néhány kilométerre található a Szelcepuszta, mely vadban gazdag erdőivel ma is jelentős vadászterület.

 

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.