Területe: 8,70 km2
Lakosság: 33 fő
Polgármester: Brogli Attila
Jegyző:  Nahaj Ferenc körjegyző
Polgármesteri Hivatal:
3757 Tersztenye, Rákóczi út 18.
Tel.: 48/462-124
Fax: 48/462-124

www: www.teresztenye.hu
E-mail: -
Az e-mail címekben a [a]-t kérjük cserélje ki @-ra a levél elküldése előtt. Erre a levélszemét (spam) elkerülése miatt van szükség. Megértését köszönjük!

Település rövid leírása (története):
Teresztenye Magyarország egyik legkisebb faluja az Aggteleki mészkőhegység peremén, erdős dombvidéken Észak-Magyarországon. Már legalább 800 éve lakott hely, műemléki temploma Árpád-kori. Neve ószláv szó, jelentése: nádas. 100 évvel ezelőtt lakossága még 470 fő volt, azóta folyamatosan csökken, ahogy a hagyományos mezőgazdálkodás itt is visszaszorul és megszűnik.
Határa az Aggteleki Nemzeti Park területére esik. A Rét-patak völgyének egyik kiszögellésében, egy mélyedésben fekszik, a karsztfennsík alatt. A hegyoldalból egy állandó vízhozamú patak folyik ki: a Kinizsi-forrásbarlang. Mérések szerint egy hatalmas, legalább 7 km hosszú, feltáratlan barlangrendszer húzódik a fennsík alatt, s az innen kiáramló nedves levegő hideg légtavat alkot, s nyáron kicsit hűvösebbé teszi a teresztenyei mélyedést, melynek bejáratánál a patak nádassá szélesedik. A falu fekvése folytán igen kedvező adottságokkal rendelkezik a csendes, erdei – mezei rekreáció, pihenés, kikapcsolódás szempontjából. Ezt hat helyi család is kamatoztatja falusi turizmus keretében, összesen 116 férőhelyet ajánlva helyreállított parasztházakban. Ezzel Teresztenye mára biztonságos, gondtalan kikapcsolódást biztosító üdülőfaluvá vált.

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.