Területe: 12,89 km2
Lakosság: 262 fő
Polgármester: Szilvai Attila
Jegyző: dr. Vaktor László körjegyző
Polgármesteri Hivatal:
3787 Tomor, Kossuth Lajos út 75.
Tel.: 48/349-904
Fax: 48/349-904

www: -
E-mail: tomorph [a] freemail.hu
Az e-mail címekben a [a]-t kérjük cserélje ki @-ra a levél elküldése előtt. Erre a levélszemét (spam) elkerülése miatt van szükség. Megértését köszönjük!

Település rövid leírása (története):
A falu nevének első említése 1222-ből való, amikor egy oklevélben Tumur alakban szerepelt. A község azonban már korábban létezett és azon 10 német települések egyike volt, amelyet a XIII. század elején a királyné alapított a környéken fekvő birtokain. A falu nevezetes, a XIX. század végére kihalt családja a Tomory család, akiknek 1289-ben IV. László adott nemesi címet és birtokul magát Tomor falut. A család legismertebb tagja Tomory Pál kalocsai érsek volt, aki a mohácsi csatában a magyar sereg főparancsnoka volt. A mezőgazdasági települések sorsában osztozó falu lakossága sokat szenvedett a törököktől.
A falu életében jelentős szerepet játszik a megyei I.osztályú bajnokságban szereplő futballcsapat.
Ezen a településen 1999-től működik a Lőpálya, mely a megyei vadászvizsgák színtere. 2003-ban került átadásra az Aranyfácán fogadó, amely a falusi turizmus szolgálatában áll.
2003 őszén avatták a település új templomát, melyet Tomori Pál, a település szülöttének emlékére építettek a település lakói. A templom melletti tér 2005-ben nyerte el végső formáját, ahová 2006 tavaszán felállították Tomori Pál bronz szobrát.
A községben működik a Rom Som alapítvány, amely a helyi és a környékbeli cigány lakosság oktatásának és munkához jutását segíti. 2007 májusában adták át az alapítvány iskoláját.

 

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.