Területe: 11,01 km2
Lakosság:  1250 fő
Polgármester: Tóth Attila
Jegyző: Lippai Istvánné
Polgármesteri Hivatal:
3796. Borsodszirák, Fő út 35.
Tel.: (48) 525-003
Fax: (48) 342-904

www: www.borsodszirak.hu
E-mail: polghiv.bszirak [a] parisat.hu
Az e-mail címekben a [a]-t kérjük cserélje ki @-ra a levél elküldése előtt. Erre a levélszemét (spam) elkerülése miatt van szükség. Megértését köszönjük!

Település rövid leírása (története):
1250 lakosú település. A Szirák név ószláv eredetű, jelentése: „apja halála után árván született fiú”.
A Borsod előtagot -megkülönböztetésül a Nógrád megyei Szirák községtől - 1904-ben kapta.
13. századi emlékek említik először, mint az egri püspök birtokát, Scyak alakban. A 14. században önálló egyháza volt.
A 16. században az egri püspökség mellett a Bebek família is birtokos. Ebben a korban híres a falu malma, mely két kerékre járt.
Az ellenreformáció időszakában (Eszterházy Károly püspöksége idején) az üldözött protestánsok vagy elszöktek a faluból, vagy áttértek a katolikus hitre. Ebben az időben jelentős volt a fejlődés is: templom, parókia, iskola épült a püspök támogatásával. Az 1770-1780 között elkészült épületek mindegyike a késő barokk stílus alkotása. Az egyházi épületeken ma is láthatók e jegyek, az iskolát viszont többször is átépítették. A község temetőjében található a híres zeneszerzőnk, Bartók Béla őseinek síremléke (Bartók Gergely és neje Gondos Mária; 1820-as évek). A község központjában látható Bartók Béla egész alakos szobra, melyet a zeneszerző születésének 100. évfordulójára állítottak 1981-ben.
Századunk elején híres volt az itteni belterjes kisparaszti gazdálkodás és az állattenyésztés. Az 1960-ban alakult Bartók Béla Tsz. a megye egyik legjobb, leggazdagabb szövetkezetévé nőtte ki magát. A mezőgazdasági nagyüzem átalakult formában ma is sikeresen működik. A hagyományos mezőgazdaság mellett jelentős az élelmiszer-gazdasági és ipari jellegű tevékenysége is.
A településtől É-ra található kavicsbánya-tó különböző halfajaival a horgászat szerelmeseinek jelenthet kellemes helyet.

 
Képek:
 
A portál a Turisztikai célelőirányzatból került támogatásra.